Posebno pozornost namenjamo skupini rastlin, ki je za nas vse pomembna, tako na področju medicine, kot kulinarike. To je segment, pri kateremu se raziskovanje njihovih lastnosti, učinkovin in kombinacij uporabe nikoli ne konča. Omogočajo nam, da iz narave pridobimo najboljše za telo in duha. To je segment, pri kateremu se raziskovanje njihovih lastnosti, učinkovin in kombinacij uporabe nikoli ne konča. Omogočajo nam, da iz narave pridobimo najboljše za telo in duha. Nekoč so bile začimbnice cenovno drage in so bile dosegljive samo premožnim, zaradi njih so se odvijali boji. Vsako posebej spremlja izjemna zgodovina povezana z miti in legendami.
Nekoč veljala za sveto zelišče, ki v hišo prinaša srečo in ljubezen. V Italiji velja za simbol ljubezni. Danes nepogrešljiva pri jedeh italijanske kulinarike.
Izhaja iz origana, aromatična začimba, v grški mitologiji velja za »gorsko veselje«, ki podaljšuje življenje. Nekoč so ga uporabljali tudi za kopeli, saj je aroma delovala pomirjajoče. Danes nepogrešljiv v kulinariki.
Latinsko ime nosi pomen »rose od morja«. Velja za zelišče zvestobe. Aroma deluje dezinfekcijsko, učinkovita za zdravljenje glavobolov, omotice, krčnih žil, … .
Poznamo jih veliko vrst. Pri nas na voljo:
Nepogrešljiva skupina zelišč za pripravo čajev. Delujejo pomirjajoče in navdihujejo z izjemnimi aromami. Na telo delujejo blagodejno. V zadnjih letih se še intenzivneje pojavljajo v kulinariki kot sestavina in kot dekoracija za slaščice. Postale so pravi hit za pripravo vseh vrst koktejlev in gintonic-ov.
Je cvetoča dišavnica, ki zraste v cca. 40 cm visok grm. Cveti od junija do avgusta, tako da požene stebelca z živo rumenimi prašniki na konici, ki imajo močno aromo curryja. Veliko se ga uporablja v kozmetične namene, prav tako pa v kulinariki.
Je iz vrst pelina in ima značilno aromo, ki spominja na popularno pijačo Coca colo. Njegova eterična olja pomirjajo in pomagajo pri prebavnih motnjah, njeni listi pa v omarah odganjajo molje.
Bogat z vitamini (A, B, C, E) in minerali, posebno s kalcijem, fosforjem, železom in magnezijem. Znižuje holesterol in krepi imunski sistem. Mešamo ga lahko v zeliščno maslo ali skuto, jajčne jedi, … .
Eksotično dišavnica z izrazitim sadnim vonjem. Njegovi cvetovi so sočno rdeče barve, list pa služijo kot dodatek:
Je trajnica. Liste uporabljamo za:
Je trajnica z ozikimi mehkimi listi in značilno aromo. Pri nas je najbolj znana kot posebna aromatična sestavina pehtranove potice. Nepogrešljiva je tudi v divjačinskih jedeh, sirih in oljih.
Znana kot začimba sreče. Blagodejno deluje na prebavo, uporabljamo ga za solate, juhe in enolončnice. Deluje kot antiseptik.
Olivna zel je večletna prezimna rastlina z olesenelimi stebelci in drobnimi zelenimi listki, ki imajo okus po olivah. Kot začimba se odlično poda k pršutu in morskim specialitetam. Potrebuje sončno lego in redno zalivanje.
Uporablja se ga predvsem za medicinske namene. Pojavlja pa se tudi v azijski kulinariki, kjer ga svežega dodajajo predvsem solatam in z svojo orientalsko aromo preseneti vsakega gosta.
Na voljo imamo 3 vrste timijana, navadni, citronski in srebrni timijan. Ublaži boleče grlo, znižuje krvni tlak, izboljša počutje, pozitivni učinki za lajšanje brohitisa. V kulinariki nepogrešljiv predvsem v ribjih specialitetah.
Listi se pobirajo pred cvetenjem, se posušijo in uporabijo kot začimba za pizze, testenine, razne prelive in omake.