Vse za vaš vrt in okolico

Zelišča in dišavnice

Posebno pozornost namenjamo skupini rastlin, ki je za nas vse pomembna, tako na področju medicine, kot kulinarike. To je segment, pri kateremu se raziskovanje njihovih lastnosti, učinkovin in kombinacij uporabe nikoli ne konča. Omogočajo nam, da iz narave pridobimo najboljše za telo in duha. To je segment, pri kateremu se raziskovanje njihovih lastnosti, učinkovin in kombinacij uporabe nikoli ne konča. Omogočajo nam, da iz narave pridobimo najboljše za telo in duha. Nekoč so bile začimbnice cenovno drage in so bile dosegljive samo premožnim, zaradi njih so se odvijali boji. Vsako posebej spremlja izjemna zgodovina povezana z miti in legendami.

 

BAZILIKA

Nekoč veljala za sveto zelišče, ki v hišo prinaša srečo in ljubezen. V Italiji velja za simbol ljubezni. Danes nepogrešljiva pri jedeh italijanske kulinarike.

 

MAJARON

Izhaja iz origana, aromatična začimba, v grški mitologiji velja za »gorsko veselje«, ki podaljšuje življenje. Nekoč so ga uporabljali tudi za kopeli, saj je aroma delovala pomirjajoče. Danes nepogrešljiv v kulinariki.

 

ROŽMARIN

Latinsko ime nosi pomen »rose od morja«. Velja za zelišče zvestobe. Aroma deluje dezinfekcijsko, učinkovita za zdravljenje glavobolov, omotice, krčnih žil, … .

 

METE

Poznamo jih veliko vrst. Pri nas na voljo:

  • poprova meta
  • jagodna meta
  • čokoladna meta
  • indijska meta
  • maroška meta
  • mohito meta
  • grenivkina meta
  • ananasova meta
  • bananina meta
  • ingverjeva meta

 

Nepogrešljiva skupina zelišč za pripravo čajev. Delujejo pomirjajoče in navdihujejo z izjemnimi aromami. Na telo delujejo blagodejno. V zadnjih letih se še intenzivneje pojavljajo v kulinariki kot sestavina in kot dekoracija za slaščice. Postale so pravi hit za pripravo vseh vrst koktejlev in gintonic-ov.

 

CURRY – smilj

Je cvetoča dišavnica, ki zraste v cca. 40 cm visok grm. Cveti od junija do avgusta, tako da požene stebelca z živo rumenimi prašniki na konici, ki imajo močno aromo curryja. Veliko se ga uporablja v kozmetične namene, prav tako pa v kulinariki.

 

ABRAŠICA (Cocacola pelin)

Je iz vrst pelina in ima značilno aromo, ki spominja na popularno pijačo Coca colo. Njegova eterična olja pomirjajo in pomagajo pri prebavnih motnjah, njeni listi pa v omarah odganjajo molje.

 

LISTNI ČESEN (kitajski drobnjak)

Bogat z vitamini (A, B, C, E) in minerali, posebno s kalcijem, fosforjem, železom in magnezijem. Znižuje holesterol in krepi imunski sistem. Mešamo ga lahko v zeliščno maslo ali skuto, jajčne jedi, … .


SADNI ŽAJBELJ

Eksotično dišavnica z izrazitim sadnim vonjem. Njegovi cvetovi so sočno rdeče barve, list pa služijo kot dodatek:

  • osvežilnim sadnim solatam
  • sadno-zelenjavnim sokovom
  • dekoracija za slaščice
  • iz svežih ali posušenih listov, si lahko pripravimo okusen čaj

 

MELISA

Je trajnica. Liste uporabljamo za:

  • napitke
  • sladice
  • zeliščne čaje
  • za solate
  • omake za ribe
  • za v kislo zelje
  • za k jedem s perutnino in svinjino

PEHTRAN

Je trajnica z ozikimi mehkimi listi in značilno aromo. Pri nas je najbolj znana kot posebna aromatična sestavina pehtranove potice. Nepogrešljiva je tudi v divjačinskih jedeh, sirih in oljih.

 

ŠETRAJ

Znana kot začimba sreče. Blagodejno deluje na prebavo, uporabljamo ga za solate, juhe in enolončnice. Deluje kot antiseptik.

 

OLIVNA ZEL

Olivna zel je večletna prezimna rastlina z olesenelimi stebelci in drobnimi zelenimi listki, ki imajo okus po olivah. Kot začimba se odlično poda k pršutu in morskim specialitetam. Potrebuje sončno lego in redno zalivanje. 

 

VIETNAMSKI KORIANDER

Uporablja se ga predvsem za medicinske namene. Pojavlja pa se tudi v azijski kulinariki, kjer ga svežega dodajajo predvsem solatam in z svojo orientalsko aromo preseneti vsakega gosta.

 

TIMIJANI

Na voljo imamo 3 vrste timijana, navadni, citronski in srebrni timijan. Ublaži boleče grlo, znižuje krvni tlak, izboljša počutje, pozitivni učinki za lajšanje brohitisa. V kulinariki nepogrešljiv predvsem v ribjih specialitetah.

 

ORIGANO

Listi se pobirajo pred cvetenjem, se posušijo in uporabijo kot začimba za pizze, testenine, razne prelive in omake.

Zaupajo nam mnogi. Bodite med njimi tudi vi. Pošljite nam vaše povpraševanje in naš strokovnjak vas bo kontaktiral v najkrajšem možnem času.